Saturday, 14 January 2012

Jum Masak di Rumah - Ayam Goreng Serai

Hmm...lama tak masak...semalam dah belek buku chef Hanieliza, nak tengok resepi apa yang sedap dan senang. So far, semenjak beli buku ni, my cooking has improved, tapi still kena refer kat buku resepi each time nak masak, the problem is sebab tak ingat bahan..ni la masalah kalau jarang2 masak..

Finally today, baru jer selesai masak lunch untuk family, dish asam pedas ikan pari, ayam goreng serai, sayur kangkung goreng belacan dan ikan masin goreng dengan bawang dan cili merah..yummy..

Ayam goreng serai tu first time baru try ikut resepi buku chef, sedap nyer raser macam ayam goreng bumbu kat restoran simpang tiga di Ipoh..bau serai tu fuh..wangi satu dapur..then isi ayam tu jadi lembut lepas diperam dalam setengah jam..

Resepi ayam goreng serai tu, serai + cili padi 6 biji + kunyit + bawang besar + bawang putih + halia. Blend then bubuh garam dan marinate at least setengah jam..then goreng...

kangkung goreng belacan

Asam pedas ikan pari + bendi + tomato + daun kesum..straight from the pot..

ayam serai before di goreng, tengah marinate dalam setengah jam
first badge goreng..ayam tu isi dia lembut sangat dan marinate tu dah meresap ke isi.

No comments:

Post a Comment